Hier vind je een beschrijving van het maken van wijn en/of likeur.
Introductie.
Je begint met een vruchtenconcentraat. Dit is standaard verpakt in een jerrycan van 5 liter voor een volume van 25 à 30 liter wijn.
Hieraan voeg je afhankelijk van de gist een bepaalde hoeveelheid suiker en water toe voor het bepalen van het uiteindelijke alcoholpercentage. De exacte richtlijn staat op de productpagina.
In het concentraat zit al de nodige vruchtsuiker, en de suiker die je toevoegt is normale kristalsuiker uit de supermarkt.
Met twee kilo extra suiker krijg je doorgaans een wijn van 12 à 14% alcohol, met 5 kilo een likeur van ongeveer 20% alcohol. Afhankelijk van de vrucht hebben we een percentage gekozen op basis van smaakbeleving.
In de brouwemmer die we verkopen past maximaal 30 liter volume, waar we rekening mee hebben gehouden voor het recept.
Stap 1.
Spoel de emmer om met kokend water om die te steriliseren.
Leeg de 5 liter jerrycan concentraat in de emmer.
Voeg nu de gewenste hoeveelheid suiker toe. Twee kilo voor wijn, vijf kilo voor likeur.
Vul nu de 5 liter jerrycan met heet kraanwater en schroef de dop er weer op. Schud enkele seconden en leeg de inhoud in de emmer.
Neem nog eens 5 liter warm kraanwater en leeg die ook in de emmer. Roer de gehele inhoud nu om met een garde om de suiker te laten oplossen.
Voeg nu 5 liter lauw water toe aan de brei. Je hebt nu 20 liter volume in je emmer.
Voeg nu afhankelijk van het recept op de productpagina 5 à 10 liter koud kraanwater toe om aan je uiteindelijke volume te komen. Roer alles nog eens door.
Je hebt nu 25 à 30 liter sap in je emmer van ongeveer 30 à 40 graden. Je kunt dit nameten. Wacht met de volgende stap tot het sap is afgekoeld tot maximaal 35 graden. Onzeker? Wacht dan liever iets te lang dan te kort. Te warm is niet ideaal want dit doodt de verse gist.
Sprenkel de enzymen en gist over het oppervlak van je sap, en roer deze een minuutje door het sap met een garde.
Sluit de emmer af met het deksel, vul het waterslot tot aan de onderste twee bolletjes met water, en plaats het waterslot in het deksel.
Laat het brouwsel nu 10 à 14 dagen fermenteren, liefst op kamertemperatuur. Probeer hevige temperatuurschommelingen te voorkomen.
Op een dag stopt de emmer met borrelen. Dan is de fermentatie compleet.
Stap 2.
Nu is het na ongeveer twee weken het tijd voor de eerste smaakproef. Tap een klein glaasje wijn af vanuit de kraan en proef deze. De smaak hoort goed, schoon, en fruitig te zijn, de kleur en consistentie eventueel nog wat minder.
Tap de wijn om naar een andere schone emmer of een 30 liter jerrycan. Leeg nu de emmer met gist en drab in de gootsteen en spoel de emmer om met kokend water om deze opnieuw te steriliseren.
Vul de emmer opnieuw met enkele liters wijn, en voeg het klaringsmiddel toe. Giet nu de rest van de wijn erin, en roer af en toe met een garde om het klaringsmiddel te verdelen en activeren.
Na nog eens twee weken op kamertemperatuur is de wijn afgegast en geklaard. De kleur is helder, de smaak is puur. Klaar om te bottelen.
Stap 3.
Vul nu je flessen met de wijn en zet deze een onbepaalde tijd weg. De meeste wijnen rijpen op glas en worden beter met de tijd. Je kunt ook een 30 liter jerrycan met tapkraan vullen met de wijn, en deze wegzetten om af en toe van te tappen. Eventuele droesem bezinkt zowel alhier of op fles. Filtreren is een ietwat overbodige luxe, en vereist vaak (kostbare) apparatuur.
Leeg de emmer in de gootsteen en spoel deze wederom om met kokend water om deze schoon en droog weg te zetten. Klaar voor een volgende batch.
Je hebt nu zo’n 25 liter wijn om van te genieten, met mate uiteraard. Label je flessen voor een persoonlijke touch, en geef deze weg als geschenk aan vrienden, familie, of collega’s. Een unieke smaakbeleving!
Tot slot.
We wensen je veel plezier met je project, en vernemen graag over je resultaat!
Met hartelijke groet, de Flaevo Brouwerij.